De taalpuristen hadden het al gemerkt: in mijn vorige blogpost waren behoorlijk wat foutjes ingeslopen. Niet van mijn gewoonte. Nu is het zo dat er iets bestaat als een chemobrein. Ik dacht dat het een fabeltje was. Natuurlijk kan je je niet focussen als je lichaam vol vergif is gepompt en je je zo ellendendig als wat voelt. Dat lijkt me vanzelfsprekend. Maar nu heb ik aan den lijve ondervonden dat een chemobrein echt wel iets is. Mijn laatste chemo is ondertussen zeven dagen geleden. Nu nog heb ik het concentratievermogen van een goudvis. Ik lees maximum één pagina uit mijn zeer luchtige roman, een artikel in Humo is onoverkomelijk en daar begin ik zelfs niet aan. En dan zijn er nog kruiswoordraadsels waarvan ik gemiddeld vier woorden vind vooraleer ik het boekje wegsmijt. Rest ons nog de televisie of Netflix. Ik kan zelfs geen halve aflevering van Friends volhouden, zo snel is mijn brein overprikkeld. Probeer je dan maar eens een volledige dag bezig te houden. Dat is schrikken, zeker voor iemand als ik, die continue in haar hoofd bezig is (aangezien het lijf niet mee wilt). Ik zou graag meedoen aan onderzoeken naar dat chemobrein. Misschien vinden wetenschappers wel iets dat ons kan helpen.

Ik zit vandaag op dag +6, een mooie gedachte. Gemiddeld nog 4 dagen en mijn witte boedcellen gaan de grote sprong maken. Sinds gisteren krijg ik elke dag een spuitje om mijn stamcellen een beetje op weg te helpen. Normaal begint dat effect te hebben na 48 uur. Mijn verwachtingen staan dan ook hooggespannen voor dag  +8. Over het algemeen voel ik me zeer verdrietig, afgewisseld door zeer opstandig. Ik zit vast en ik kan hier niet weg. Ik kan zelfs niet even ontsnappen in een boek of in een film. Op sommige momenten is het ondraaglijk. Wat zeg ik, 90% van de tijd is het ondraaglijk. Iedereen zegt dat mijn gevoelens normaal zijn. Dat weet ik ook wel. Ik weet dat het niet schoon is, maar ik ben zo jaloers op iedereen die niet in isolatie zit.

Maar dan probeer ik mezelf voor te houden: alles gaat voorbij, Annelies. Alles moet voorbij gaan.

Tijd is mijn grootste vijand. Tijd is mijn enige redding.

x

Share: